Workshop Cyanotypie

Wil jij je eigen botanische print maken? En ben je nieuwsgierig naar oude, fotografische processen? Begin dan met cyanotypie! Dat is makkelijker dan je denkt. In deze workshop leer je onder andere hoe je je eigen chemische product maakt en hoe je je papier voorbereid. In de Botanische Tuinen, waar de workshop plaatsvindt, vind je op de grond volop bijzondere bladvormen om mee te werken. Aan het einde van je deelname neem je je eigen prints mee naar huis. Er is maar plek voor acht personen per workshop. Reserveer dus op tijd!

04 web cyanotypie.jpg

Greennest Gallery
11.00 - ca. 15.30 uur
€ 75,00 p.p. incl. materialen


Achtergrond

Cyanotypie is een van de oudste fototechnieken die er zijn. Het is een proces waarbij je lichtgevoelige ijzerzouten blootstelt aan sterk licht, waardoor een cyaanblauwe afdruk ontstaat. Leg je een object tussen het licht en het papier, dan krijg je een prachtige contactafdruk. Een blauwdruk. De botaniste Anna Atkins, maakte de techniek wereldberoemd door deze als eerste te gebruiken voor het afdrukken van gedroogde zeewieren en algen. Een van haar beroemde boeken met cyanotypieën is recentelijk aangekocht door het Rijksmuseum. Op Artsy kun je een mooi artikel over haar lezen.

Workshop

De workshop wordt gegeven door Kurt de Wit, autonoom fotograaf en docent aan de Academie van Antwerpen en de Academie van Hoboken (België). In 2018 waren de workshops een groot succes. Voor een fotografische impressie kun je hier kijken. Koffie, thee en sap zijn inbegrepen in de prijs, maar je lunch moet je zelf meenemen. Je kunt deze ook tussen de middag halen/nuttigen bij tuincafé Botanica. Het is aan te raden om oude kleding aan te trekken, want de blauwe kleur is niet uitwasbaar. Aan het eind van de workshop kun je een DIY-kit aanschaffen om thuis zelf aan de slag te gaan (kosten: € 68,00).

Praktische informatie

Je vindt de Greennest Gallery in een van de tropische kassen van de Botanische Tuinen. Dit is zo'n vijf minuten lopen vanaf de ingang. Je volgt de bordjes 'Tropische kassen'. Om de Botanische Tuinen binnen te komen moet je langs de receptie. Je ticket geldt als entreebewijs. Ook met een Museumkaart, UU- of HU-collegekaart of campusmedewerkerkaart kun je gratis naar binnen.