Wolluis

Hoe herken je een wolluis?
Zoals de naam al zegt, verraden deze beestjes zich door het witte, pluizige goedje dat ze vooral in de bladoksels achterlaten. Hierin worden de eitjes bewaard. Het beestje zelf is wit en zo’n 5 mm lang. Ze hebben harige pootjes rond het hele lichaam(pje). Wat vervelend is aan deze insecten, is dat ze zich hechten aan de voedingsaders van de plant. Hierdoor worden de bladeren aangetast.

Wolluis

Wolluis

Wolluis bestrijden
Het is lastig, maar niet onmogelijk om deze pluizenballetjes te bestrijden. Zet in de eerste plaats de aangetaste plant apart, zodat de luizen niet ook op andere planten verschijnen. Je kunt verschillende dingen proberen om ze weg te krijgen: handmatig verwijderen of met een zeepsopmengsel aan de slag gaan. In beide gevallen is het een kwestie van wekelijks opnieuw behandelen. Een andere optie is om de luizen met een wattenstaafje met spiritus aan te stippen. Dit moet je dan dagelijks doen tot ze echt allemaal verdwenen zijn. Je kunt ook nog de larven van lieveheersbeestjes inzetten. En als dat allemaal niet werkt, dan zijn er een paar biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen wolluis op de markt.

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? In dit filmpje zie je hoe wolluizen worden bestreden met sluipwesten (die je ook prima kunt gebruiken in huiskamers - zie het interview met Maedeli Hennekam van Entocare).