Witte vlieg

Hoe herken je een witte vlieg?
Ondanks dat ze slechts 2 mm zijn, zijn deze beestjes gemakkelijk te herkennen. Het zijn witte vliegen. Ze houden zich schuil onder het blad, maar als je even met je plant schudt, vliegen ze op. Ze leven vaak in grote groepen en zuigen voedingssappen uit je plant. De bladeren van je plant worden hierdoor geel en sterven uiteindelijk af. Ook de witte vlieg produceert honingdauw, en wel zo veel dat je plant er echt heel plakkerig van wordt. Tijd om in actie te komen!

1.-witte-vlieg.jpg

Witte vlieg bestrijden
Witte vliegen zijn moeilijk handmatig weg te halen, maar regelmatig besproeien met een zeepsopmengsel wil wel helpen. Zo niet, dan kun je een kleine hoeveelheid roofmijten bestellen bij Entocare. Omdat deze 100% afhankelijk zijn van de witte vliegjes, sterven ze uit op het moment dat de vliegjes op zijn (sterker nog: ze eten elkaar gewoon op, die gekke kanibaaltjes). Ook een vleesetende plant (zoals Zonnedauw) kan helpen met het weghalen van overtollige vliegjes in je kamer.

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? In dit filmpje zie je hoe witte vliegen worden bestreden met sluipwesten (die je ook prima kunt gebruiken in huiskamers - zie het interview met Maedeli Hennekam van Entocare).