Workshop Wabi-kusa

De Wabi-kusa is een kunstvorm waarin de chaotische groei en natuurlijke schoonheid van planten centraal staan. Het glaswerk met een stukje (natte) ‘wilde natuur’ vindt zijn oorsprong in Japan, waar een methode om aquariumplanten te kweken in aanraking kwam met de eeuwenoude kunst van bonsai. 

In deze workshop leer je onder leiding van bioloog en aquascaper Jonno van Vulpen hoe je een Wabi-kusa maakt met een palet aan semi-aquatische planten. Aan het eind van de workshop neem je je zelfgemaakte Wabi-kusa mee naar huis. Uiteraard wordt er ook uitgebreid bij stilgestaan hoe je het langst kunt genieten van je groeiende kunstwerk. 

10 web wabikusa.jpg

Zondag 31 maart 2019
11.00 - 15.00 uur (inclusief lezing)
€ 55,00 (incl. materialen)


Achtergrond

Om contrast met de bonsaiboom te creëren werd een kleine gezelschapsplant - de Shitakusa - naast de bonsaiboom gezet. Deze Shitakusa bestond vaak uit plukjes gras, mos en kleine plantjes in een schaaltje. Dit letterlijk vertaalde ‘secundaire gras’ heeft in de loop der tijd steeds meer aandacht gekregen als hoofdact. Aquariumplanten bleken zeer geschikt om op een soortgelijke manier gebruikt te worden, omdat deze in de natuur niet alleen onder maar ook boven water groeien als oeverplant. Tegenwoordig is de Wabi-kusa een op zichzelf staande kunstvorm waar semi-aquatische planten schitteren in hun bovenwatervorm. Het zelf maken van een Wabi-kusa is een rustgevende bezigheid met een prachtig levend kunstwerk als resultaat. 

Praktische informatie

Je vindt de Greennest Gallery in een van de tropische kassen van de Botanische Tuinen. Dit is zo'n vijf minuten lopen vanaf de ingang. Je volgt de bordjes 'Tropische kassen'. Om de Botanische Tuinen binnen te komen moet je langs de receptie. Je ticket geldt als entreebewijs. Ook met een Museumkaart, UU- of HU-collegekaart of campusmedewerkerkaart kun je gratis naar binnen.