Varenrouwmug

Hoe herken je de varenrouwmug?
Heb je het idee dat er fruitvliegjes rond je plant vliegen? Waarschijnlijk heb je dan te maken met de varenrouwmug. Ofwel: rouwvliegjes. Deze zijn iets kleiner dan fruitvliegjes en dansen vaak net boven de potgrond. Als je de plant water geeft, dan vliegen ze even op. Rouwvliegjes leggen hun eitjes in de potgrond en de larven knagen aan de plantwortels. Je plant kan hierdoor afsterven. Gelukkig is er iets tegen te doen.

2.-varenrouwmug.jpg

Varenrouwmug bestrijden
Zet de plant allereerst apart, zodat de plaag zich niet verspreid naar andere planten. Laat de potgrond goed uitdrogen tussen de gietbeurten door, want rouwvliegjes zijn dol op natte aarde. Wil je het rigoreus aanpakken, vervang dan alle potaarde met nieuwe aarde. Zorg dan wel dat je de wortels (voorzichtig) goed schoonmaakt. Je kunt ook aaltjes of roofmijten inzetten, die met alle liefde de eitjes voor je opeten. De aaltjes vermeng je met je water in je gieter en giet je over de (vochtige!) potgrond. De roofmijten kun je uitstrooien over de potgrond. Vleesetende planten (zoals Zonnedauw) helpen trouwens ook een handje bij grote aantallen vliegjes in je huiskamer.  

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? In dit filmpje zie je hoe varenrouwmuggen worden bestreden met aaltjes (nematoden). Lees ook ons interview met Maedeli Hennekam van Entocare voor meer informatie over wat het inzetten van natuurlijke vijanden betekent voor de planten in je huiskamer.