Trips

Hoe herken je een trips?
De trips is een gevreesd plaagdiertje onder kwekers. Tripsen zijn heel klein (ca. 1 mm), maar ze kunnen grote schade aanrichten. Ze zuigen plantencellen uit en kunnen zelfs virussen overbrengen. En tot overmaat van ramp kunnen ze ook nog eens vliegen, waardoor ze zo op je andere planten zitten. Je kunt je voorstellen hoe erg dat in een kwekerskas is. Tripsen herken je vaak aan de grijzige puntjes die ze achterlaten in het blad.

4.-trips.jpg

Trips bestrijden
Tripsen zijn zo’n beetje immuun voor elk bestrijdingsmiddel. Wat nog weleens helpt, is de plaag te bewerken met een zeepsopmengsel van 20 ml groene zeep en 10 ml spiritus (op 1 liter water). Spoel daarna je plant op zijn kop uit in een emmer lauw water. Wat je ook kunt doen is een kleine hoeveelheid roofmijten bestellen bij Entocare. Die eten de tripsen op. Als er geen tripsen meer zijn, dan eten ze elkaar op, dus uiteindelijk hou je geen enkel beestje meer over. Of ja, eentje dan, maar die sterft van de honger (ah, zielig).

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? In dit filmpje zie je hoe trips worden bestreden met roofmijten. Lees ook ons interview met Maedeli Hennekam van Entocare voor meer informatie over wat het inzetten van natuurlijke vijanden betekent voor de planten in je huiskamer.