Schildluis

Hoe herken je een schildluis?
De schildluis heeft een schildje en lijkt daarom behoorlijk op de dopluis. Schildluizen zijn alleen groter (ca. 6 mm) en scheiden geen honingdauw af. Ze voeden zich net als wolluizen met de sappen van de plant, waardoor deze verzwakt. Vaak zie je ze in op een kluitje bij elkaar zitten aan de onderkant van het blad.

Schildluis bestrijden
Net als wolluizen en dopluizen is ook deze plaag wat lastig te bestrijden. Ga hetzelfde te werk als bij de dopluizen: als je plant in een emmer water past, dompel hem dan een kwartier onder water. Bij grotere planten kun je de jonge dopluizen wegspoelen van het blad met een krachtige waterstraal. Vervolgens pak je de grotere jongens aan door ze aan te stippen met spiritus of alcohol. Daarna kun je ze vrij makkelijk met de hand weghalen. Je kunt er ook voor kiezen om een kleine hoeveelheid roofkevers te bestellen bij Entocare. Zij lossen het probleem voor je op, en geven verder geen overlast.

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? Lees dan hier het interview met Maedeli Hennekam van Entocare.