acoustic_.jpg

Prettig luisteren

De akoestiek van een ruimte bepaalt mede hoe je je voelt in die ruimte. De nagalmtijd van geluid speelt hier een belangrijke rol in. In een ruimte met veel harde materialen worden geluiden heen en weer gekaatst, waardoor echo’s ontstaan. Zachte materialen absorberen juist geluidsgolven, waardoor de nagalmtijd korter wordt.

Er is sprake van een slechte akoestiek op het moment dat je hinder ondervindt van de manier waarop het geluid tot je komt. Bij een klassiek concert wil je juist dat de muziek lang naklinkt, zodat de tonen zich met elkaar mengen. Maar in huis en op kantoor wil je liever dat geluiden niet al te lang nagalmen, want dat geeft onrust.

Planten kunnen helpen bij het verbeteren van de akoestiek in huis en op kantoor. Vooral planten met grote bladeren hebben een dempend effect als je ze in een groepje bij elkaar zet. Maar ook moswanden of speciaal ontworpen groene roomdividers zijn geschikt voor geluidsabsorptie. Dus geef je meer ruimte aan planten, dan krijg je letterlijk meer rust aan je hoofd.