Beestjes op je plant

rupsen.jpg

O jee, wat is dat nu weer? Ineens ontdek je vlekjes op je de blaadjes van je plant. Of zie je een paar minibeestjes druk in de weer in de oksels van het blad. Geen paniek. Je plant is waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een insectenplaag, maar er ís iets aan te doen. Zet je plant dus niet meteen bij het vuilnis, want dat is doodzonde! Planten kunnen over het algemeen goed tegen plagen, zo lang je ervoor zorgt dat deze niet compleet uit de hand lopen. Regelmatig controleren op beestjes op je planten is daarom aan te raden. En als je een paar van die kriebelaars ontdekt, dan kun je aan de slag met onderstaande tips.

Plagen behandelen

Ontdek je beestjes in een plant, dan is het verstandig om de patiënt in quarantaine te plaatsen, zodat andere planten niet besmet raken. Zet hem dus even Remi in een eigen kamertje en hou hem de komende tijd extra goed in de gaten. Inspecteer je andere planten zorgvuldig op hetzelfde euvel.

De geplaagde plant kun je op verschillende manieren behandelen. Hieronder leggen we een paar (biologische!) methodes uit. Controleer via de links onderaan welke behandeling bij welke beestjes passen.

 1. Handmatig
  Haal zo veel mogelijk beestjes weg, bijvoorbeeld met de hand, een wattenstaafje, een oude tandenborstel of een doekje. Delen van de plant die zijn aangetast snij of knip je eraf. Spoel de plant schoon onder de kraan. Als alle beestjes (ogenschijnlijk) weg zijn, dan heb je het goed gedaan. De komende weken herhaal je dit proces om de paar dagen. Het is een wat intensief proces, maar het is milieu- en plantvriendelijk en vooral: het werkt vaak goed.

 2. Besproeien
  Bij veel soorten plagen kun je ook een huis-tuin-en-keukenmengseltje gebruiken van water met afwasmiddel of groene zeep. Dit sproei je met een plantenspuit op de beestjes. Deze drogen uit, doordat hun wasachtige laag wordt beschadigd door de zeep. Hierna kun je ze gemakkelijk wegspoelen onder de kraan of onder de douche. Controleer goed of er geen beestjes blijven zitten. Haal deze eventueel handmatig weg.

  Een ander zelfmaakmengseltje voor in de plantenspuit is water met groene zeep en spiritus (verhouding: 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus op 1 liter water). Het is belangrijk dat alle beestjes worden geraakt door dit mengsel.

 3. Natuurlijke vijanden
  Als je het echt biologisch wil aanpakken, kun je ook op zoek gaan naar de natuurlijke vijanden van de plaaginsecten in kwestie. Zo worden wolluizen en bladluizen met liefde opgegeten door de larven van lieveheersbeestjes. In dit interview met Maedeli Hennekam van Entocare lees je hoe dit precies in zijn werk gaat. Het is heel eenvoudig én effectief! Als consument kun je dit soort natuurlijke vijanden bestellen bij o.a. www.entocare.nl en www.roodmetwittestippen.nl.

 4. Gewasbeschermingsmiddelen
  Als bovenstaande behandelingen niet werken, dan kun je nog altijd overgaan tot het kopen van een gewasbeschermingsmiddel. Kies voor een biologische variant, omdat deze milieuvriendelijker is. Let er bovendien goed op dat het middel specifiek werkt tegen de beestjes die op jouw plant te vinden zijn.

Plagen voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkómen dat je een plaag in je planten krijgt. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen en ziektes, dus zorg voor de beste omstandigheden voor je plant. Dat betekent voldoende water en licht en een beetje voeding op zijn tijd. Check per plant wat deze nodig heeft. Loop ook onderstaande punten even door:

 • Als je bloempotten voor de tweede keer gebruikt, maak deze dan eerst goed schoon met warm water en een beetje groene zeep;

 • Zet planten niet tegen de verwarming aan en draai de temperatuur ’s nachts omlaag;

 • Bemest je planten niet te vaak. Volg de instructies op het middel dat je hebt aangeschaft. Volg het advies wat betreft de frequentie op, maar halveer de dosering. Vaak is dit iets te veel. Eens in de twee weken / een keer in de maand (in de lente en zomer) is voor de meeste planten voldoende;

 • Voorkom dat je plant urenlang in de volle zon staat of dat hij op de tocht staat;

 • Laat de potgrond tussen de gietbeurten door eerst een beetje uitdrogen aan de oppervlakte.

Beestjes herkennen en bestrijden

Nu weet je globaal wat je kunt doen tegen plantenplagen. Maar hoe weet je welke soort jouw planten plaagt? Klik hieronder op de verschillende beestjes om te lezen over de meest voorkomende plaaginsecten en wat je ertegen kunt doen.

Illustraties: Pryanka Ambavane