grow_.jpg

Goed groeien

Planten zijn levende organismen en daarom zo boeiend. Ze kunnen zichzelf vermeerderen doordat ze worden bevrucht door een andere plant van dezelfde soort. Maar ook zelfbestuiving komt voor in de natuur. Veel (kamer) planten kunnen zich bovendien ongeslachtelijk voortplanten. Dat betekent dat delen van de plant wortel kunnen schieten en uit kunnen groeien tot een nieuwe plant. Als je ze daar een handje bij helpt, dan noemen we dat stekken.

Bestuiven gebeurt overwegend met de hulp van insecten en andere dieren zoals bijen, vogels en vleermuizen, maar ook de wind helpt flink mee in het bestuivingsproces. Uit een geslaagde bevruchting ontstaan vervolgens zaadjes of vruchten (met daarin de zaadjes) waaruit nieuwe plantjes groeien.

Zaden worden in de natuur meestal verspreid door de wind of via de ontlasting van dieren. Maar je kunt zelf ook thuis zaaien, in de tuin of gewoon op je vensterbank. Er zijn diverse toepassingen te koop die je helpen bij het zelf kweken van planten: van verticale kweektorens tot speciaal kweeklicht voor binnen.

Wil je meer weten over 'urban en/of vertical farming', kijk dan op de site howareyougrowing.nl. Hier worden diverse ontwikkelingen op dit gebied voor je verzameld inclusief bijbehorende ontwikkelaars en/of leveranciers.