Dopluis

Hoe herken een dopluis?
Een dopluis lijkt op een klein, overwegend bruin dopje. De jonkies scharrelen wat over het blad, en de wat rijpere versies houden zich permanent schuil in alle denkbare hoekjes van de plant. Ze zijn maar 3 à 4 mm groot en laten spoortjes plakkerige honingdauw achter. Vanwege hun schild zijn ze helaas vrij lastig te bestrijden.

Dopluis bestrijden
Als je een kleine plant hebt, dan zou je deze ca. 15 min compleet kunnen onderdompelen in een emmer water. De luizen verdrinken en je bent meteen klaar. Bij grotere planten kun je de jonge dopluizen wegspoelen van het blad met een krachtige waterstraal. Vervolgens pak je de grotere jongens aan door ze aan te stippen met spiritus of alcohol. Daarna kun je ze vrij makkelijk met de hand weghalen. Tenslotte kun je ook een kleine hoeveelheid sluipwespen bestellen bij Entocare - die zijn niet schadelijk (en steken ook niet) en vallen alléén de dopluizen aan.

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? Lees dan hier het interview met Maedeli Hennekam van Entocare.