Dop- en schildluis

Hoe herken een dopluis?
Een dopluis lijkt op een klein, overwegend bruin dopje. De jonkies scharrelen wat over het blad, en de wat rijpere versies houden zich permanent schuil in alle denkbare hoekjes van de plant. Ze zijn maar 3 à 4 mm groot en laten spoortjes plakkerige honingdauw achter. Vanwege hun schild zijn ze helaas vrij lastig te bestrijden.

Hoe herken je een schildluis?
De schildluis heeft een schildje en lijkt daarom behoorlijk op de dopluis. Schildluizen zijn alleen groter (ca. 6 mm) en scheiden geen honingdauw af. Ze voeden zich net als wolluizen met de sappen van de plant, waardoor deze verzwakt. Vaak zie je ze in op een kluitje bij elkaar zitten aan de onderkant van het blad.

Schild- en dopluis bestrijden
Net als wolluizen is ook deze luizenplaag wat lastig te bestrijden. Als je een kleine plant hebt, dan zou je deze ca. 15 min compleet kunnen onderdompelen in een emmer water. De luizen verdrinken en je bent meteen klaar. Bij grotere planten kun je de jonge luizen wegspoelen van het blad met een krachtige waterstraal.

Vervolgens pak je de grotere jongens aan door ze aan te stippen met spiritus of alcohol. Daarna kun je ze vrij makkelijk met de hand weghalen. Voor de schildluizen kunt er ook voor kiezen om een kleine hoeveelheid roofkevers te bestellen bij Entocare. Zij lossen het probleem voor je op, en geven verder geen overlast.
Tegen de dopluizen bestel je een kleine hoeveelheid sluipwespen. Die zijn niet schadelijk (en steken ook niet) en vallen alléén de luizen in de plant aan.

Voorkomen en bestrijden
Wil je meer lezen over hoe je plantenplagen kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan deze pagina goed door.

Natuurlijke vijanden
Ben je geïnteresseerd in hoe natuurlijke bestrijding precies in zijn werk gaat? Lees dan hier het interview met Maedeli Hennekam van Entocare.