07 D&D banner + data21feb.jpg

Darwin & Drinks
Donderdag 21 februari 2019 (7e & laatste editie)

Onderwerp: Vleesetende planten

Charles Darwins Origin of Species was niet zijn enige bestseller. Sterker nog, zijn boek Insectivorous Plants verkocht veel beter. In dit boek haalt Darwin vleesetende planten uit het fabelrijk van de Victoriaanse fictieboeken. Hij beantwoordt de vraag hoe ze prooien vangen en verteren, maar ook waarom sommige plantensoorten er zulke vreemde eetgewoontes op na houden. Waar komt Darwins fascinatie voor vegetatieve vleeseters vandaan? Zijn belangstelling is deels te danken aan het feit dat planten normaal gesproken op de laagste trede in de voedselpiramide staan. Vleesetende planten draaien de rollen om. Via ingenieuze carnivore contrapties verleiden, vangen en verteren ze een verbazingwekkende hoeveelheid prooidieren. Tegelijkertijd vormen deze plantensoorten voortreffelijke voorbeelden van evolutie. Op bijzondere wijze illustreren deze vleeseters het geweldige aanpassingsvermogen van de levende natuur.

Praktische informatie

Tijd: 

Ontvangst vanaf 19.00 uur
Lezing 19.30 - 20.30 uur
Drinks: 20.30 - 22.00 uur

Locatie:
Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht

Toegang Botanische Tuinen:
Vanaf half zeven kun je via het hek naast de receptie naar binnen. De receptie zelf is op dat moment gesloten. Vanaf de receptie/terras is het ongeveer vijf minuten lopen naar de Greennest Gallery in het kassencomplex achter in de tuin, waar het event plaatsvindt. Volg de bordjes 'tropische kassen'. 

Kosten: 
Standaard: € 11,00 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje)
Studenten: € 8,50 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje) - op vertoon studentenkaart
Ga je naar vier lezingen of meer (incl. introductielezing), dan is de laatste lezing gratis! 

Pinsa-arrangement
Vooraf snel ook nog even eten? Dat kan met een combiticket. Voor slechts € 10,00 kun je bij tuincafé Botanica een Pinsa nuttigen in combinatie met een sapje of een koud drankje. Een Pinsa is een ovenheerlijke, vegetarische afgeleide van een Italiaanse pizza, maar dan misschien wel nog lekkerder. Daarna met een goedgevulde buik meteen door naar de lezing waar je je hoofd kan voeden. De wandeling van het terras naar de Greennest Gallery duurt minder dan 5 minuten.

Drinks:
Aan de geïmproviseerde bar bestel je je drankjes tegen allervriendelijkste tarieven. Zodat de nieuwe inzichten onder het genot van een lekker biertje of een ander (mix)drankje met elkaar kunnen worden gedeeld. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor niet-alcoholische versnaperingen zoals sappen en limonades.

Om 22.00 klokslag eindigt de borrel en begint de wijsheid.