05 D&D banner + data20dec.jpg

Darwin & Drinks
Donderdag 20 december 2018 (5e editie)


LET OP:
Let op: Deze lezing van Darwin & Drinks gaat helaas niet door. Vanwege een ander evenement in de Botanische Tuinen moeten we deze lezing noodgedwongen verzetten/afblazen. We balen hier zelf enorm van!

Als je je heel erg verheugd had op de orchideeën: we kijken momenteel naar een alternatief om de lezing in 2019 aan te bieden. Hou de nieuwsbrief of deze website in de gaten voor de uiteindelijke oplossing.

De volgende lezing is op 31 januari 2019 (klimplanten) - hopelijk zien we je dan!

Excuses voor het ongemak!


Onderwerp: Orchideeën

In de Victoriaanse tijd ontstaat er onder de gegoede Britse burgerij een zogeheten Orchidelirium. Wat zoiets is als de Nederlandse tulpenmanie, maar dan met de orchidee in de hoofdrol. In korte tijd bereikt de gekte rondom orchideeën ongekende hoogtes. Plantenjagers en -verzamelaars reizen naar de uithoeken van de aarde om nieuwe soorten te zoeken die ze kunnen verkopen aan orchideefanaten in Engeland. Veel burgers van stand schaffen een broeikas aan waarin deze tropische bloemen tot bloei komen. Ook Darwin haakt in op het Orchidelirium, door zijn allereerste plantenboek te wijden aan inheemse en exotische orchideeën. Maar zijn orchideeënboek is meer dan een onschuldige catalogus. Darwin ontwaart als eerste de ware betekenis van orchideebloemen en opent zelfs de aanval op het Christelijke geloof.