Lezing: Darwin & Drinks

Lezingenreeks van Norbert Peeters, botanisch filosoof

Darwin&Drinks_banner_150dpi.png

Vaak associëren wij de naam Charles Darwin met zijn reis met de HMS Beagle, zijn verblijf op de Galapagoseilanden en de publicatie van On the Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Slechts een enkeling weet dat Darwin zich na de publicatie van dit meesterwerk ontpopt als baanbrekende botanicus. Met diverse boeken en tientallen artikelen over planten brengt hij een ware aardverschuiving teweeg in de plantkunde.

Maak in zes lezingen kennis met de groene kant van Engelands bekendste natuurvorser. Met Darwin als gids verkennen wij in de Botanische Tuinen van Utrecht de vorm van bloemen, de rol van insecten bij bloembestuiving, de bevruchting van orchideeën, de eetgewoontes van vleesetende planten, en het bewegingsvermogen en de klimtechnieken van planten. Zo ontdek je onder meer hoe planten paren zonder van hun plek te komen, hoe ze samenwerken met insecten, hoe ze prooien vangen en verteren zonder mond of maag, hoe ze bewegen zonder spieren en gewrichten, hoe ze de wereld waarnemen zonder zintuigen en hoe ze mogelijk zelfs intelligentie vertonen zonder centraal zenuwstelsel. 


Donderdag 21 februari | Greennest Gallery
Onderwerp: Vleesetende planten
19.00 uur inloop | 19.30 uur lezing | 20.30 uur drinks
€ 11,00 p.p. | € 8,50 p.p. studenten | incl. welkomstdrankje

Charles Darwins Origin of Species was niet zijn enige bestseller. Sterker nog, zijn boek Insectivorous Plants verkocht veel beter. In dit boek haalt Darwin vleesetende planten uit het fabelrijk van de Victoriaanse fictieboeken. Hij beantwoordt de vraag hoe ze prooien vangen en verteren, maar ook waarom sommige plantensoorten er zulke vreemde eetgewoontes op na houden. Waar komt Darwins fascinatie voor vegetatieve vleeseters vandaan? Zijn belangstelling is deels te danken aan het feit dat planten normaal gesproken op de laagste trede in de voedselpiramide staan. Vleesetende planten draaien de rollen om. Via ingenieuze carnivore contrapties verleiden, vangen en verteren ze een verbazingwekkende hoeveelheid prooidieren. Tegelijkertijd vormen deze plantensoorten voortreffelijke voorbeelden van evolutie. Op bijzondere wijze illustreren deze vleeseters het geweldige aanpassingsvermogen van de levende natuur.


Donderdag 21 maart | Greennest Gallery
Darwin & Drinks op herhaling | introductielezing (NL)
19.00 uur inloop | 19.30 uur lezing | 20.30 uur drinks
Gratis


Over Norbert Peeters

Op zijn website botanischefilosofie.nl zegt Norbert Peeters over zichzelf: ‘Ik ben geen botanicus. Ik houd me niet op in onderzoekslaboratoria, ik knuffel geen bomen en ik bezit geen botanische trommel met een loep en een schepje.’ Norberts interesse in planten ontstond tijdens de lessen wijsbegeerte van Th.C.W. Oudemans aan de Universiteit Leiden. ‘In zijn colleges viel de mens van zijn voetstuk. De mens bleek geen kroon op de schepping, want uitgerust met rationaliteit, taal, kunst en moraliteit, maar een neef van de chimpansee en een verre achterneef van de amoebe.’

Van Oudemans én van de bevindingen van Charles Darwin over het plantenrijk leerde Norbert op een andere manier naar planten te kijken. In 2014 leidde dit tot het boek Plantaardig. De planteigenaardigheden die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek voor dit boek leidden uiteindelijk tot zijn eigen debuut over de plantenleer van Darwin: Botanische filosofie (2016).

Norbert pleit voor een andere kijk op de plantenwereld. Het zit te veel in ons denken verankerd dat planten onderaan de rangorde van de levende natuur staan. Dit terwijl planten sluwe technieken toepassen om zich te vermeerderen, noodsignalen naar soortgenoten sturen en in hoge mate verleidelijk zijn. Hoog tijd voor een andere blik op al het groen om ons heen!

Praktische informatie

Locatie:
Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht (navigatie: Harvardlaan 10)

Toegang Botanische Tuinen:
Vanwege de wintersluiting van de Botanische Tuinen kun je de Greennest Gallery alleen bereiken via de dienstingang aan de achterkant van de Tuinen (het adres van deze ingang is Harvardlaan 10). Je kunt hier ook parkeren. Let op: bij aanvang van de lezing gaat het toegangshek dicht. Je kunt dan alleen naar binnen door even te bellen (zie ticket). Vanaf maart kun je weer door de hoofdingang.

Drinks:
Aan de geïmproviseerde bar bestel je je drankjes tegen allervriendelijkste tarieven. Zodat de nieuwe inzichten onder het genot van een lekker biertje of een ander (mix)drankje met elkaar kunnen worden gedeeld. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor niet-alcoholische versnaperingen zoals sappen en limonades.

Om 22.00 klokslag eindigt de borrel en begint de wijsheid.


Darwin & Drinks op herhaling

Vanaf maart 2019 wordt de reeks Darwin & Drinks herhaald. De introductielezing in maart zal zowel in het Nederlands als in het Engels worden aangeboden (op twee verschillende data). Beide edities zijn in het kader van de seizoensopening gratis.

Afhankelijk van de belangstelling voor de zal de cursus worden vervolgd in het Engels of in het Nederlands.
Kaarten voor de reeks kunnen vanaf april worden gekocht. Hierover later meer!