Beestjes bestrijd je met... beestjes!

Het is de angst van vele plantenliefhebbers: beestjes in je planten. Voor je het weet, verandert een groepje onschuldig ogende luizen in een ware plaag. Maar toch is er geen reden tot paniek. Je plant gaat niet meteen dood van een paar beestjes. Bovendien is er van alles aan te doen!

 Een relatief onbekende manier om plagen te bestrijden is het inzetten van natuurlijke vijanden. Beestjes bestrijden met beestjes dus. Telers en kwekers werken hier al jaren mee. Ook in de huiskamer of in de stadstuin werkt deze ultiem biologische manier heel erg goed. Tijd voor wat meer informatie hierover. We interviewden Maedeli Hennekam, mede-oprichter van Entocare, over hoe dit werkt en waarom je het op deze manier zou willen doen.

bladluis_sluipwesp lowres.jpg

Waarom zou je beestjes met beestjes willen bestrijden?

Het is de meest natuurlijkvriendelijke manier om van insectenplagen af te komen. We noemen het ‘biologische gewasbescherming’, want het werkt ook ter voorkoming van plagen. Thuis kun je de methode vooral goed gebruiken ter bestrijding van de beestjes die je in je kamerplanten of in je tuin vindt. Het is heel effectief, je planten worden er niet door aangetast, niemand wordt er ziek van, én het is ook nog eens een heel boeiend proces om naar te kijken!

Hoe werkt het precies?

Elk plaagbeestje heeft één of meerdere natuurlijke vijanden. Zo zijn bladluizen een mooie voedselbron voor de larven van lieveheersbeestjes en gebruiken sluipwespen verschillende soorten luizen als legbatterij voor hun nakomelingen. Je hebt een plaag en je zet er een natuurlijke vijand tegenover: weg plaag. In de webshop van Entocare kun je zien welke beestjes je kunt bestellen om jouw plagen op te ruimen. Je krijgt ze in een passende hoeveelheid gewoon via de post thuisgestuurd. Vaak zitten ze op een kartonnetje, dat je bij plant kunt neerleggen.

Maar hou je dan niet ineens een huis vol nieuwe beestjes over?

Die vraag krijgen we heel vaak. Het klinkt ook gek dat je beestjes in huis gaat halen, terwijl je er juist vanaf wilt. Maar je hoeft er niet bang voor te zijn, want de insecten die je in huis haalt, zijn niet schadelijk. Bovendien zijn ze 100% afhankelijk van de specifieke plaag in je planten. Dat betekent dat als die weg is, ze uitsterven of vertrekken. Roofmijten eten zelfs elkaar op als hun favoriete maaltje op is. Zelfs sluipwespen kun je prima in huis halen. Deze vliegen dan een paar dagen rond je planten. Als je dat geen fijn idee vindt, dan moet je het niet doen. Dan kun je kijken of er kruipertjes zijn, zoals roofmijt of de larven van lieveheersbeestjes, die de betreffende plaag in je planten kunnen bestrijden. Als je er met een open mind naar kijkt en het interessant vindt wat er gebeurt, dan zijn die paar tijdelijke insecten in je huis juist heel boeiend. Sluipwespen steken sowieso niet. Ze lijken niet eens op de wespen die wel steken.

Bestaan er ook andere biologische middelen om plagen mee te bestrijden?

Dat hangt er vanaf wat je onder biologisch verstaat. Over het algemeen worden hier ‘middelen die uit de natuur komen’ onder verstaan. Maar in de natuur heb je ook veel giftige stoffen. Die kun je dan vrolijk in het rond gaan spuiten, maar je houdt de kans dat daar planten of insecten van doodgaan. Je moet echt goed kijken op de verpakking wat erin zit. Maar als je er niet bekend mee bent, is het lastig.

Hoe sta je tegenover huis-tuin-en-keukenmengseltjes als bestrijdingsmiddelen?

Die kunnen soms prima werken hoor. Maar ook hier moet je een beetje uitkijken. Een cactus kan bijvoorbeeld erg slecht tegen spiritus.

Tot slot: Entocare bestaat inmiddels bijna dertig jaar. Merk je verschil in de vraag naar biologische gewasbestrijding tussen toen en nu?

Zeker! De vraag is echt enorm toegenomen. Dat heeft ook te maken met de publieke opinie en het verbod op verschillende soorten chemische middelen. De laatste tien jaar is het bewustzijn over de impact van al dit soort middelen heel hard gegroeid. We weten nu wat voor desastreuze effecten ze hebben op het ecosysteem. Daarom is er nu veel meer interesse in biologische gewasbescherming. Op de zakelijke markt, maar ook bij particulieren.


Wil je meer weten over plantenplagen en manieren van bestrijden? Op deze pagina hebben we de meest voorkomende beestjes op een rij gezet én de manieren om er vanaf te komen.

Biologische gewasbeschermingsmiddelen (beestjes dus) kun je bestellen via de website van Entocare.