Terug van weggeweest: de bladbegonia
 - 5 soorten waar je direct verliefd op wordt

Je weet het misschien nog niet, maar de kans is zeer groot dat jij dol bent op begonia’s. Het kan ook bijna niet anders, want er zijn meer dan duizend verschillende soorten, voor buiten én voor binnen. De meeste mensen kennen alleen de bloemrijke soorten, waarschijnlijk hebben je opa en oma ze in de tuin. Maar er zijn ook prachtige soorten waarbij de bloemetjes van ondergeschikt belang zijn: de bladbegonia’s. Hieronder lichten we 5 soorten uit die je in je huis wil hebben.

 

1. Begonia bowerae 'Tiger'

Begonia bowerae 'Tiger'

Bladbegonia’s zijn vooral zo mooi door de bijzondere print op hun bladeren. De Begonia bowerae ‘Tiger’ lijkt meer op een schildpad dan op een tijger door het groen met bruine vlekkenpatroon op het blad. Sommigen zien er de pootafdruk van een tijger in. Hoe dan ook: de plant uit Mexico spreekt tot de verbeelding. In combinatie met andere bladbegonia’s oogt deze plant lekker fris in je interieur. 

 

 

 

 

2. Begonia maculata

Begonia maculata

Met de grappige polkadots op haar langwerpige bladeren lijkt deze plant bijna nep. In Nederland wordt ze ook wel ‘stippenplant’ genoemd, maar wij houden het bij de prachtige naam die even magisch klinkt als haar drager: Begonia maculata. Als je een strak interieur hebt, brengt deze leukerd een hoop vrolijkheid in huis. Sowieso kun je een hoop positieve opmerkingen verwachten over deze gestipte dame uit Brazilië.

 

 

 

 

3. Begonia venosa

Begonia venosa

Deze Begonia uit de ruwere streken van Brazilië lijkt in niets op haar voorgangers: met dikke, leerachtige bladeren die in de hoogte groeien zou je bijna denken dat je met een vetplant te maken hebt. Op de blaadjes groeien kleine witte haartjes, waardoor ze een zilverachtige glans krijgen. De plant groeit op een soort stammetje en aan het eind van de stengels komen mooie witte bloemetjes. Wat ook handig is: deze Begonia raakt niet snel gestrest van een beetje nalatigheid.

 

 

 

4. Begonia masoniana

Begonia masoniana.jpeg

De masoniana wordt ook wel ‘iron cross’ genoemd, vanwege het roodbruine kruis dat haar bladeren siert. Dit bijzondere patroon in combinatie met de schubachtige structuur van het blad vragen er gewoon om even aangeraakt te worden. De rode haartjes die eruit piepen maakt de plant nog aantrekkelijker, zeker voor de gevorderde groenliefhebber. De plant komt oorspronkelijk uit zuidelijk China en het noorden van Vietnam. Een Aziatische schoonheid om bij je te houden dus!  

 

 

 

5. Begonia erythrophylla

Begonia erythrophylla

Van de Begonia zijn er in de loop van de tijd talrijke kruisingen gecreëerd. Begonia erythrophylla is een van de oudste. De steakbegonia, zoals ze ook wel wordt genoemd, heeft dikke, ronde bladeren op lange harige stelen. Als je het zo leest, klinkt dat misschien niet bijster aantrekkelijk, maar niets is minder waar. Het gladde, leerachtige blad heeft een donkergroene bovenzijde en een bordeauxrode onderkant. Omdat ze op lange stelen staat, komen beide kleuren zeer goed uit. Als ze bloeit, komen er witroze bloemetjes op lange stelen boven de bladeren uit.

 

 

Begonia’s in je huis

Echte Begonia-holics weten dat verschillende soorten bladbegonia’s bij elkaar zetten een waanzinnig mooi effect geeft. De vele kleuren, structuren en patronen werken prachtig op elkaar in en creëren zo een nieuw beeld. Maar ook los staan ze goed in bijna elk interieur.

Begonia’s komen uit warme oorden. Ze houden er niet van als de temperatuur zakt onder de 15 graden. Daarom doen ze het zo goed als kamerplant. Verder houden ze er niet van om beneveld te worden (kans op meeldauw), maar wel van een licht vochtige grond. Meer informatie over de verzorging van Begonia’s vind je hier.