Maak je eigen botanische print met cyanotypie

De botanische woonstijl is superhip, dat wisten we al. Maar wil je je echt iets bijzonders toevoegen aan deze trend, waag je dan eens aan het maken van een eigen botanische print. Je hoeft geen tekenaar te zijn om iets moois te maken. Je hoeft je alleen maar te verdiepen in een eenvoudig, oud fotografisch proces: cyanotypie.

Cyanowatte?

De kans is groot dat je nog nooit van cyanotypie gehoord hebt, maar het woord blauwdruk komt je vast bekend voor. Het betekent ongeveer hetzelfde: het is een van de oudste fotografische technieken en je kunt er waanzinnig mooie dingen mee maken. En het is niet eens zo ingewikkeld.

IMG_0103.JPG

Kopieertechniek

Cyanotypie werd in 1842 uitgevonden door de astronoom en fotograaf John Herschel. Door lichtgevoelige ijzerzouten bloot te stellen aan sterk licht ontstaat een cyaanblauwe kleur. Wanneer je een object op een papier legt dat is bewerkt met deze zouten, en je legt dit in de zon, ontstaat er een contactafdruk. Alles behalve de contouren van het object wordt blauw. Het was eeuwlang de enige manier om tekeningen te vermeerderen. Deze werden op transparant papier getekend en vervolgens kon je met cyanotypie verschillende witte afdrukken op blauw papier maken. Het werd vaak toegepast bij bouwtekeningen.

Botanische herkomst

Dat je ook prachtige printen kunt maken met cyanotypie bewees de botanist Anna Atkins, die tussen 1843 en 1853 als eerste gebruikmaakte van deze techniek. Hierdoor wordt zij door velen beschouwd als de eerste vrouwelijke fotograaf. Atkins maakte blauwdrukken van gedroogde zeewieren en algen en bundelde deze in meerdere exemplaren van Photographs of British Algae. Vorig jaar kocht het Rijksmuseum een van deze exemplaren met 307 cyanotypieën voor de eigen collectie. Waarde: 450.000 euro.

DIY-cyanotypie

Je kunt ook zelf aan de slag met cyanotypie om een mooi kunstwerk te maken. Je hebt geen doka nodig of kennis van fotografie. Alleen een DIY-kit kit en de zon! Kies mooie bladeren of bloemen om een prachtige print te maken.

Workshop

Wil je hulp bij je eerste botanische print, dan kun je je opgeven voor de workshop Cyanotypie bij de Greennest Gallery in de Botanische Tuinen Utrecht op zaterdag 11 augustus. In deze workshop leer je je eigen chemische producten te maken en het papier voor te bereiden. Een professionele fotograaf helpt je het hele proces door en aan het eind neem je je eigen kunstwerk mee naar huis.

IMG_0106.JPG