Een plant die voor jou zorgt
 - 7 redenen om groen in huis te halen

Misschien heb je je huis al vol planten staan of misschien ben je net aan het experimenteren met een of twee planten in je vensterbank. Je focust je in elk geval in meer of mindere mate op de verzorging van je planten: water geven, voeding op zijn tijd en af en toe wat dode bladeren eruit plukken. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat planten ook voor jóu zorgen? Hieronder vind je 7 manieren waarop zij dat doen:

1. Ze zorgen ervoor dat jij je beter voelt

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gelukkiger, gezonder en creatiever voelen in een groene omgeving. Een van de redenen hiervoor is onze aangeboren liefde voor de natuur. ‘Biofilie’ heet dit. Doordat we steeds vaker in verstedelijkte gebieden wonen, raken we verder verwijderd van deze natuur waar we ons zo prettig in voelen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen: maak je omgeving zo groen mogelijk door een (gevel)tuin aan te leggen en je huis vol met planten te zetten.  

Scindapsus pictus

Scindapsus pictus

2. Ze halen vervuilende deeltjes uit de lucht

De lucht in onze huizen en kantoren zit vol met chemische stofdeeltjes. Deze komen bijvoorbeeld vrij uit materialen en apparaten in de ruimte, zoals vloerbedekking, verf en kopieerapparaten. Dit is een natuurlijk proces, maar voor mensen kan een teveel aan dit soort stoffen schadelijk zijn. Planten hebben huidmondjes op de bladeren die vervuilende stofjes opnemen en dit omzetten in energie. Ook zitten er allerlei micro-organismen bij hun wortels in de grond die eveneens chemische deeltjes omzetten in voedsel. Voor de plant en voor zichzelf. Zo krijgen zij de benodigde mineralen en heb jij een schonere lucht om in te ademen.

3. Ze verlagen het CO2-niveau in de ruimte

Als je met veel mensen in een ruimte zit, bijvoorbeeld op kantoor of op school, dan kan het CO2-gehalte hoger worden. Dit voelt vaak erg benauwd aan en draagt niet bij aan je concentratie en productiviteit. Planten halen met hun bladeren CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Samen met een goede ventilatie van de ruimte dragen planten hierdoor bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Waardoor jij weer helder kunt denken.

4. Ze zorgen voor een betere akoestiek

Niets zo vervelend als verblijven in een ruimte waarin het geluid alle kanten op kaatst. In je huis of op kantoor zit je meestal niet te wachten op een leuk echo-effect. Hoe meer zachte materialen in een ruimte staan, des te minder hol deze aanvoelt. Planten, vooral die met grote bladeren, absorberen ook geluidsgolven. Zet je er een aantal bij elkaar, dan heeft dit een dempend effect op al het geluid dat rondvliegt door de ruimte. En dat voelt heerlijk rustig aan! 

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa

5. Ze maken de lucht minder droog

Heb je in de winter ook regelmatig last van geïrriteerde ogen of een droge huid? Dat komt waarschijnlijk doordat de relatieve luchtvochtigheid in je huis (of op je kantoor) te laag is. In een ideale situatie ligt deze tussen de 40% en 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Planten nemen water op uit de lucht, maar wasemen deze ook weer uit als je ze voldoende water geeft. Vooral planten met grote bladeren kunnen echt iets toevoegen aan het verbeteren van de luchtvochtigheid. Zo wordt de ruimte waarin je verblijft veel aangenamer.

6. Ze maken je omgeving mooi

Dat is natuurlijk een beetje een open deur. De meeste mensen kopen planten juist vanwege hun schoonheid. Je interieur knapt ervan op en als je de juiste planten op de juiste plekken zet, dan kun je er zelfs een enorm statement mee maken. Kies de planten die jij het mooist vindt, maar let wel op wat ze nodig hebben aan licht en water. Je kunt een complete jungle maken van je woonkamer, maar je kunt ook gewoon een paar grote planten neerzetten. Net wat jij mooi vindt.

7. Ze leren je over groeiprocessen

Tenslotte zorgen planten er ook voor dat je meer leert over de natuur. Als je er goed op let, zul je zien hoe een plant zich ontwikkelt onder invloed van licht, water en voeding. Maar ook in welke periode van het jaar ze bloeien, wat er gebeurt als ze zijn uitgebloeid en hoe sommige planten zich spontaan vermeerderen. Het maakt dat je je meer bewust wordt van hoe de natuur in elkaar steekt. Heel boeiend!

Zo zie je maar dat planten erg goed voor je zijn. Hoog tijd dus voor meer groen in je huis.

 

Tradescantie zebrina violet

Tradescantie zebrina violet