relax_.jpg

Bijzonder ontspannen

In veel onderzoeken is het inmiddels bevestigd: mensen voelen zich gelukkiger, gezonder en creatiever in een natuurlijke omgeving. Er zijn verschillende theorieën over waardoor dit komt, maar de meest gebruikte is die van onze aangeboren liefde voor de natuur. Ook wel biofilie genoemd.

De liefde voor de natuur zit in onze genen. In de prehistorie was de natuur onze leefplek. We probeerden onze overlevingskansen te vergroten door de goede plekjes in de natuur te vinden. Een boom kon een mooie schuilplek zijn, een beekje een manier om onze dorst te lessen.

Doordat we (met) steeds meer in steden zijn gaan wonen, zijn we vervreemd geraakt van de natuur. Dit heeft een negatief effect op onze gezondheid en ons welbevinden.

Gelukkig zien we inmiddels in hoe belangrijk de natuur voor ons is. Er is een groeiende tendens om groener te bouwen en steden groener in te richten.

Zelf kun je ook aan de slag met het creëren van een groenere omgeving door planten in huis te halen, een geveltuintje aan te leggen of je kantoor te voorzien van groene wanden of andere innovatieve systemen. Dus wat weerhoudt je nog? Haal planten in huis, herstel je band met de natuur en ontspan.